Perfect perfect

Perfectionisme. Als moeder, als ondernemer, als vrouw van, ik loop er steeds tegenaan. Wat is het, wat kan je eraan doen? Kán je er wel iets aan doen? Het antwoord vond ik in de cake van mijn moeder, Elsa en het alles-of-nietsisme. 

Perfect Perfectionisme

Wat is nu eigenlijk perfectionisme? Het instituut voor Positieve Psychologie geeft er een mooie draai aan:

Mensen die last hebben van perfectionisme stellen vaak onhaalbaar hoge eisen aan zichzelf. Vaak komt dit voort uit onzekerheid. Ze hebben het idee dat ze pas iets voorstellen als ze al hun tijd nuttig besteden. Perfectionisme zorgt er voor dat je niet kunt genieten van je prestaties en dat je altijd op zoek bent naar meer en beter.

Goed. Lekker confronterend. Onzekerheid? Nee, daar heb ik geen last van. Een ander kan het alleen vaak beter, en ik twijfel best veel maar ja wie niet?
En genieten van behaalde resultaten, dat kan ik hoor! En onderwijl bedenken hoe het volgende keer beter kan, wat ik wellicht toch anders had kunnen doen en dat ik toch wellicht niet alles heb gegeven om het een succes te maken. Een combinatie die smaakt zoals bier met bonbons. Niet dus. Oké. Ik geef toe. Onzekerheid en ik zijn de dikste BFF’s geweest. En er eenmaal mee besmet kom je er volgens mij nooit helemaal vanaf.

Wat is perfect?

Perfectionisme kan je heel erg helpen (je geeft niet snel op, je gaat altijd voor net dat stapje meer, enz.) maar het kan je ook helemaal lam slaan. Want wat ís perfect? De Dikke van Dale zegt:

volmaakt, uitstekend, volledig, (ge)heel, onberispelijk

Maar is er 1 perfect? Een soort ijk-perfect? Een perfect waaraan je kan toetsen of perfect ook echt perfect is?
Nee. Perfect is voor iedereen anders.
Neem nou een cake. Mijn moeder bakt al honderd jaar (ongeveer, kan iets minder zijn, ze ziet er nog goed uit die moeder van mij) haar beroemde cake. Boter, suiker, eieren, meel en nog iets. Het liefst met hele ladingen tegelijk want één cake is geen cake. Ze vind haar eigen baksel het allerlekkerst. Voor haar perfect. Ik vind hem lekker maar aan de droge kant. Voor mij is de perfecte cake zo lekker klef vanbinnen. Daar gruwelt mijn moeder van, voor haar verre van perfect dus.
Vriendinnetje P. wordt juist weer heel blij van de voor haar perfect ‘droge’ cake van mijn moeder. De oma van P. bakt ook cake (al 200 jaar, iets ouder dan mijn moeder, maar ziet er ook nog heel erg goed uit) en die bakt juist natte cake. Vind ik echt geweldig! Voor mij hét perfecte plakje cake!
P. en ik doen dus cakeruil, iedereen blij, iedereen een perfect plakje bij een perfect kopje thee. Ook zoiets. Voor mij is perfecte thee Earl Grey met melk, P. gruwelt ervan. Zij wordt blij van verse muntthee, not my piece of cake zacht uitgedrukt. En toch zitten we elke donderdag samen aan de thee. Perfecte vriendinnen die kunnen omgaan met elkaars imperfecties 😉

Het voordeel van perfectionisme

Naast het feit dat je nu waarschijnlijk zin hebt in cake (mijn moeder bakt op bestelling 😉 snap je ook dat perfect voor iedereen anders is. Maar dan zijn er de perfectionisten! Ha! Moet je blij zijn als je tot die categorie behoort? Ja en nee. Een gevalletje Cruijffiaans ‘elk nadeel heb ze voordeel’ en andersom.
Want perfectionisme helpt je om het beste uit jezelf te halen. MAAR! Het is ook de bodem voor faalangst, want in de ogen van een rasperfectionist is falen geen optie. Als je bij alles wat je doet streeft naar het hoogst haalbare zal je jezelf keer op keer teleurstellen.
En ja hier spreek ik uit eigen ervaring. Lastig toegeven maar het is zo. Jezelf teleurstellen is nou niet echt te plaatsen in de categorie ‘positieve energie’. Niet voor jezelf maar ook niet voor je omgeving. En dan faal je alweer! Want het lukt niet, je bent teleurgesteld, daar krijg je geen zonnig humeur van en dus ben ook nog eens niet die leuke moeder, gezellige vrouw, dolle dochter en vrolijke vriendin. Fail again. Iets met een neerwaartse spiraal, diep dal, zwart gat en meer van dat soort ongezelligheden.

Be like Elsa

Hoe laat je het los? Dat perfecte, het perfectionisme in jezelf? Kán je het wel loslaten?
Ja het kan, deels. Zelf merk ik dat zeker op momenten waarop er veel in mijn leven gebeurt (leuk en minder leuk) Perfect alles wil overnemen. En dan met name het perfectionisme met betrekking tot het huishouden. De theekopjes moeten allemaal met het oortje naar rechts in de kast, er mag geen vlokje stof in huis te bekennen zijn enz enz. Op zulke momenten ben ik de enige die tegen mijzelf heel hard STOP! moet zeggen. Dat kunnen en doen anderen dan ook, alleen heeft dat op het moment zelf weinig effect. Je hoort het maar verzet je er met alles tegen. Hoe harder anderen zeggen dat het zo prima is hoe minder je dat zelf vindt en nóg meer gaat bedenken wat óók nog gedaan moet worden. Laat het los laat het gaan? Leuke hit, maar nu even niet.

Het alles-of-nietsisme

Als ik dan even een moment rustig zit of sta (meestal onder de douche of op de wc) besef ik dat ze allemaal enorm gelijk hebben. Ik trek mijn handrem (of Elsa-pyjama) aan en heb geleerd om dan objectief te kijken naar de situatie. Een perfectionist is van nature een aanhanger van het alles-of-nietsisme. Dus dan maar niks meer doen en de stofwolken omarmen? Nee, een gulden middenweg. Zo lastig. Maar eenmaal gevonden zo relaxed. Voor jezelf, maar je omgeving wordt er ook zo blij van. Het mooie is namelijk, bij navraag blijkt dat als je het perfectionisme los kan laten, je kan overgeven aan de situatie en dus de gulden middenweg in kan slaan, je in hun ogen een bijna perfecte leuke moeder, gezellige vrouw, dolle dochter en vrolijke vriendin bent. No more fail.

Perfect is ook het synoniem van volmaakt. Zij die bekend zijn met de Bijbel weten dat volmaaktheid ergens in den beginne bij Adam, Eva en een boom al einde verhaal was. Dus waarom streven naar ‘volmaakt’ als dat nu toch niet haalbaar is?

p.s. Het lukte niet om perfect bijpassende foto’s te maken dus heb ik ze maar weggelaten.
P.p.s. Dit blog is slechts 23 keer herschreven, excuus voor eventuele fouten. Zie je toch een fout? Meld het in de comments dan haal ik het blog van de site.
P.p.p.s. Mijn perfectionisme heb ik verder aardig onder controle 😉

Advertenties

2 gedachtes over “Perfect perfect

  1. Pingback: Go for a walk | superfoodwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s