Rij-impressie Suzuki Vitara 1.4 S Boosterjet

20160321_162844_fe6Ontbrak het de eerder ‘geteste’ Vitara aan vermogen, de Turbo uitvoering heeft overduidelijk wat meer boterhammen met pindakaas en spinazie achter zijn kiezen! Zoals je kunt lezen in de review van de Suzuki Vitara High Executive deed deze prima zijn werk in het stadsverkeer en bleek echt praktisch in het dagelijks gebruik. Maar de snelweg, die behoorde zeker niet tot zijn natuurlijke habitat. En dan nu! De Suzuki Vitara 1.4 S Boosterjet! Eentje waarmee ik wél kilometers wil vreten!

Ze lijken op elkaar maar hebben toch verschillende kenmerken.
Een soort van twee-eiige tweeling. Je heb de tikkeltje stoere maar toch wat terughoudende versie en de sportieve brede tweelingbroer met wat extra looks. Zijn haar zit net wat beter, de oogopslag is wat spannender en hij heeft wat meer te vertellen.

20160321_162854_e3bQua interieur verschillen ze niet veel van elkaar, behalve dat de Vitara S is uitgerust met sportstuur, sportpedalen, zilverkleurige sierlijst in het dashboard en een ‘splash of red power’ heeft gekregen. Dit zie je onder andere terug in opvallende rode accenten welke ook zijn doorgevoerd in de koplampen. Hij heeft een wat sportiever pak aan met bijpassende zwarte schoenen, een extra stoere grille en zilverkleurige spiegels. Uiteraard kun je ook op dit model allemaal extra’s bijbestellen zoals sidebars e.d. Persoonlijk vind ik dat je op een gegeven moment ook té vaak naar de sportschool kan gaan…

Het ging mij natuurlijk vooral om het rijgedrag ten opzichte van de eerder gereden Vitara. Mijn verwachtingen waren eerlijk gezegd niet zo heel hoog, het voordeel daarvan is dat de verrassing dan des te groter is. Want de Vitara S is een stuk leuker om te rijden!
Suzuki heeft deze Vitara uitgerust met 140 pk en een zogenaamde BoosterJet. Een motor die geeft ‘m van Jetje met zijn directe inspuiting en turbo. En nog vrij zuinig ook met een verbruik volgens het boekje van 1 op 19,2. Maar je begrijpt, als je de turbo flink laat werken krijgt deze hunk honger en lust dan wel een slokje meer.

Oké, fasten your seatbelts, off we go. Gelijk de snelweg op en dat is echt een verademing qua rijgedrag vergeleken bij de ‘gewone’ Vitara. De Vitara S heeft power, en zonder erbij na te denken schuif je naar de linkerbaan en is gas op de lolly een understatement. Dit rijdt 20160321_163103_1d3motortechnisch gezien goed. Prima zelfs! Het enige minpuntje blijft dat van de ACC, cruisecontrol met een extraatje. Hij houdt namelijk je voorliggers in de gaten en remt af als je er te dicht bij komt. En dat is op de snelweg niet fijn rijden. Hoewel je de afstand kan instellen, remt de auto vrij snel af en reageert niet adequaat als je van rijstrook wisselt en dus weer snelheid kan maken. Bij druk verkeer ontstaat er bovendien een flinke afstand tussen mij en de voorligger, wat maakt dat anderen tussenvoegen, er nog verder wordt afgeremd en dat is nogal frustrerend rijden. Maar! Je kunt deze optie gelukkig heel simpel uitzetten.

Betaal je voor de brede tweelingbroer meer en is het dat waard? De eerder geteste Suzuki Vitara 1.6 High Executive heeft een starttarief van €26.099. De Vitara S begint bij €28.099. Het ligt een beetje aan je rijgedrag welke uitvoering bij jou past. Is de linkerbaan jouw favoriete rijstrook dan is het de extra euro’s zeker waard.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s