Veilig op Wintersport

Dat je de sneeuwkettingen als laatste in moet pakken en winterbanden geen overbodige luxe en (vaak) zelfs verplicht zijn, dat wist je al. De wintercheck heb je uiteraard alláng laten uitvoeren. Maar waar moet je nog meer op letten?
Ik vroeg de leukst twitterende Wegenwachter van Nederland of hij nog wat aanvullende tips kon geven. Hij kon dat 😉

Je gaat op wintersport en je neemt mee…..héél veel. Waarschijnlijk heb je al tig lijstjes gemaakt met alles wat je vooral niét moet vergeten. Maar denk je eens in hoe het voor de auto is om op wintersport te gaan. Hij wordt volledig volgeladen, moet de barre kou trotseren en zorgen dat zijn inzittenden veilig aankomen. En ook op de bestemming moet hij zich graag zonder problemen van zijn taak kwijten.
Goed voorbereid op wintersport is dus een must. Rijd je een diesel en ga je op wintersport laat dan voor vertrek bij je garage het brandstoffilter controleren. Door de verplichte bijmenging van biodiesel en verlaging van het zwavelgehalte in de brandstof kunnen er algen groeien in je brandstoffilter. Klinkt vies he? Een soort van schimmelfilter dus. En je wilt natuurlijk geen schimmels mee als reisgenoot! Bovendien kan het voor flink wat problemen zorgen. Maar wees gerust, met een schoon filter op reis verlaagt je kans op startproblemen aanzienlijk.

vroemmmama-wintersport-love-snowBen je eenmaal aangekomen op plaats van bestemming, vermijd het dan om korte stukjes te rijden. Geniet van je vakantie, relax. Loop ’s ochtends dat eindje naar de bakker (indien nodig) en maak ’s avonds een fijne avondwandeling richting restaurant of aprés-ski. Maar stel, je pakt toch de auto dan adviseert Wegenwacht Remko om zoveel mogelijk grote verbruikers zoals airco, kachel en achterruitverwarming uit te laten. Aangezien een beetje welgerespecteerde wintersporter toch op zijn minst thermo-ondergoed in zijn reisbagage heeft zitten zou ik zeggen: trek het aan! Zoiets als warmetruiendag maar dan in de auto 😉

Van schimmelende filters schakelen we nog even over naar schiftende diesel. Remko legt uit dat de diesel die je in Nederland tankt bij temperaturen lager dan -20 in de schift gaat. En die vlokken kunnen bevriezen. En je begrijpt, dan ga je niet ver komen. De oplossing is vrij simpel. Tank je auto af met lokale diesel. Dit is diesel van een betere kwaliteit en zo voorkom je dus het leed dat geschifte diesel heet.

En dan nog een tip van mij als moeder. Zorg dat je veiligheidshesjes voor het hele gezin meeneemt. Deze behoren tot je standaard-auto-uitrusting maar ze zijn ook bijzonder nuttig in je vakantie. Ga je bijvoorbeeld ’s avonds nog naar buiten, trek ze aan bij je kids om hun zichtbaarheid te verbeteren. Handig als herkenning voor jezelf (mits alle kinderen ermee rondlopen) maar ook voor het overige verkeer. Alleen, die hesjes zitten meestal voor geen meter!
In mijn zoektocht naar een goed alternatief vond ik de site 4activekidz.nl opgericht door vestjesAstrid Peters. Daar vond ik de perfecte veiligheidshesjes. Het Wowow veiligheidshesje Fun heeft een goede pasvorm en een ritssluiting in plaats van klittenband. En het vestje is verkrijgbaar in leuke kleuren.

 

Tot slot wens ik je veel sneeuw en fijne veilige vakantie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s