BMW i3: Elektrisch rijden is zo gek nog niet

De BMW i3. Een elektrische auto perfect voor stadsgebruik, veilig, zuinig en duurzaam. Compact van buiten en verrassend ruim van binnen. Het lijkt mij een perfecte auto voor een (milieubewuste) Mama met Kids.

Een beetje vreemd maar wel lekker!

Stap in de BMW i3 en vergeet even je oude manier van rijden. Elektrisch rijden is heel anders maar, zo blijkt, óók heel fijn. Net als in een relatie moet je elkaar eerst leren kennen en vertrouwen. Een aantal dingen zijn namelijk opvallend anders dan je waarschijnlijk bent gewend. Het begint al met starten. Als je het contact aanzet wordt het dashboard verlicht maar verder….stilte! Geen brommende motor, helemaal niks.
Wil je de auto vervolgens in Drive te zetten, vindt je de bediening rechts aan je stuur. Het werkt prima, maar toch gaat mijn rechterhand in het begin als vanzelf naar de middenconsole.

20151228_124635_24c (1)
Ontwikkel “pedaal-gevoel” en de rem heb je bijna niet meer nodig

Eenmaal in de Drive rij je geruisloos en soepel weg. Dat voelt vreemd maar ook wel heel erg lekker. Ontspannen ook, want als je een beetje pedaal-gevoel ontwikkelt, heb je de rem eigenlijk niet meer nodig. De auto remt namelijk af op de motor, meer dan bij een gewone auto. Natuurlijk moet je in sommige situaties wat extra bijremmen (en de i3 wordt uiteraard standaard geleverd mét rempedaal) maar tot mijn verbazing was dat erg weinig. Verrassend is ook de power van de i3. Maar liefst 170 pk, die weliswaar iets geleidelijker optrekt maar wel direct reageert als je even flink ‘gas’ geeft. Sta je bij het stoplicht vooraan kom je goed weg, en meekomen in het verkeer en op de snelweg is geen enkel probleem. Pedal-to-the-metal en met gemak voeg ik even voor de vrachtwagens in.

 

20151229_215226_846
Maak van stekkeren een gewoonte, bijvoorbeeld tijdens het doen van de boodschappen

De BMW i3 heeft een actieradius van 130-160 km. Bij het idee krijg ik al de zenuwen, want wat als de accu leeg is?? Nou is het dankzij de hoge laadpaaldichtheid in Nederland zo dat de kans hierop vrij klein is als je elke keer even stekkert. Dat is iets wat je jezelf even moet aanwennen. Maar, voor de gemoedsrust zou ik toch kiezen voor een i3 met Range Extender. Dit is een kleine benzine motor met een tank van 9 liter en hiermee vergroot je het bereik naar 240 tot 300 kilometer. Heb je daar nog niet genoeg aan, dan wordt het een pauze nemen om op te laden of gaan benzinepomp-hoppen.

Interieur 

IMG_8864_719Het interieur van de BMW i3 straalt rust uit zonder dat je iets mist. Bijna minimalistisch. Stap je in de auto dan voel je luxe maar ook veiligheid. Alles voelt degelijk en solide aan en is tot in de puntjes afgewerkt. Het dashboard is uitgerust met, volgens DeKids ‘twee i-pads’. Alle informatie lees je af van twee schermen. Heel rustig, niet afleidend en een groot bedieningsgemak.
De zitpositie zowel voor- als achterin is vrij hoog, wat zorgt voor een goed overzicht op de weg.
20151229_114752_023Wat deze auto ook bijzonder maakt zijn de deuren. Deze gaan namelijk tegengestelde richting open. Heel handig bij het instappen (wel een hoge instap!) en het vastmaken van DeKids in hun autostoel. Een nadeel is wel dat je de achterdeuren niet kunt openen zonder dat de voordeuren geopend zijn. Je kinderen bij school even zelf uit laten stappen wordt dus wat lastig.

De achterbank heeft twee zitplaatsen, beide uitgevoerd met Isofix. Handig: de 20151230_105252_a0dbeschermdoppen voor het Isofix systeem klappen open in plaats van dat het losse kapjes zijn. Uit ervaring weet ik dat je die kapjes wel honderd keer in je handen hebt, totdat je de autostoelen niet meer nodig hebt en je de bevestigingspunten weer netjes wilt afdekken. Dan zijn ze kwijt.
Wat DeKids fijn vinden: tussen de twee zitplaatsen zitten twee bekerhouders. Goed gepositioneerd ‘maar het was ook gezellig als er nog een vriendje mee kon’. Als je drie kinderen hebt is de derde zitplaats in het midden wel een gemis.

 

20151230_110905

 

 

Door de grote deuropening zijn de autostoelen zeer makkelijk te plaatsen. De Maxi-Cosi Pebble plus en de Maxi-Cosi AxissFix hebben alle ruimte. Mocht je nog op zoek zijn naar een autostoel kijk dan zeker eens naar de AxissFix. Zeer comfortabel en veilig voor je kind, maar ook heel praktisch in het gebruik voor jou. De stoel is namelijk draaibaar waardoor je de kleine heel gemakkelijk vast kunt zetten.

 

 

 

DIMG_8825_4f3e bagageruimte is met 205 liter niet heel groot maar je kunt er, na het demonteren van de wielen, een kinderwagen in kwijt. De bagageruimte is ook breed genoeg voor een buggy.

IMG_8835_143

20151229_124610Zoals te zien is op de foto’s blijft er weinig tot geen ruimte over voor overige bagage.

Er passen met gemak 5 grote boodschappentassen achterin. De bagageruimte is vrij diep, een krat overdwars is dus ook geen probleem. Erg gebruiksvriendelijk is de vlakke laadvloer.

Conclusie

‘Zou ik de BMW i3 graag willen houden?’ was de vraag die ik mijzelf stelde toen ik onderweg was om hem weer terug te brengen. Het antwoord daarop is een volmondig ‘Ja!’
Het design is dan misschien wat aan de aparte kant, ik zal eerlijk toegeven dat ik het IMG_8841_2e1niet bepaald aantrekkelijk vond. Maar door het geweldige rijgedrag ging ik hem eigenlijk steeds mooier vinden.
De BMW i3 brengt je comfortabel van A naar B met vernieuwende maar geweldige rijeigenschappen. Ik vind dit een perfecte auto voor Mama&Kids. Juist ook omdat hij zo zuinig in gebruik is. Een volle accu kost je ongeveer 4 euro als je thuis oplaad en rond de 7 euro als je dit in het openbaar doet. Het grote nadeel voor nu is de nieuwprijs. Aan de BMW i3 met Range Extender hangt een prijskaartje van rond de 40.000 euro. Maar bedenk dat deze auto’s over een jaar of 4 op de tweedehandsmarkt gaan komen en dan wordt het wellicht wel een aantrekkelijke optie.

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “BMW i3: Elektrisch rijden is zo gek nog niet

  1. Mooi geschreven en ben wel erg benieuwd geworden! Als ik BMW een beetje ken, geloof ik direct dat alles keurig netjes is afgewerkt. Het uiterlijk (en het feit dat ik geen elektrische auto als lease auto mag rijden) zorgen ervoor dat mijn keus niet zo snel op deze auto zal vallen.
    Wel ben ik erg benieuwd naar de nieuwe Tesla Model-X, die als het goed is, binnenkort op de markt verschijnt. Van wat ik er nu van gezien heb ziet die er prachtig uit en prijskaartje zal ongeveer hetzelfde zijn, met als het goed is een grotere range. Vooral de vleugeldeuren schreeuwen uit: geef mij je geld… 😉

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Meisjes en jurken, een bijzondere combinatie. | koetjeskalfjesenmeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s