i-Size: Wat Hoe Waarom en Wanneer

size does matter i-sizei-Size: Wat Hoe Waarom en Wanneer

Als je overgaat tot de aanschaf van een autostoel is er een ruim assortiment waar je uit kunt kiezen. Diverse merken, soorten, en prijsklassen en 2 veiligheidskeurmerken. R44 en R129 ofwel i-Size. Weet jij wat i-Size is? Nee? Dan ben je niet de enige.
En dus is Vroemmmama in de wereld der autostoelen gedoken samen met Babymax en Volkswagen.

WAT is i-Size?

i-Size is de nieuwste Europese veiligheidsnorm voor autostoelen.
De grootste verschillen met de basisveiligheidsnorm R44 zet ik voor je op een rij:

 • Een autostoel met het i-Size keurmerk moet een kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts kunnen vervoeren.isize-etiquette
 • De stoel wordt standaard getest op zijwaartse botsingen. Dit is bij stoelen met veiligheidsnorm R44 niet het geval.
 • De indeling van autostoelen is vastgesteld op basis van lengte. Stoelen met het R44 keurmerk zijn ingedeeld op gewicht.
 • Een i-Size autostoel wordt altijd bevestigd met ISOFIX, eventueel aangevuld met een Top Tether. Een autostoel welke met een gordel in de auto wordt vastgezet, geeft meer kans op verkeerde bevestiging.

Waarom i-Size?

IN 1960 WAS DIT EEN 'VEILIGE' AUTOSTOEL
IN 1960 WAS DIT EEN ‘VEILIGE’ AUTOSTOEL

Vanaf 2018 zullen alle autostoelen voldoen aan de i-Size norm. Waarom? Kort gezegd, omdat wij ouders onbewust ons kind vaak niet veilig vervoeren. Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat 73 % van de ouders hun kinderen (0-4 jaar) niet veilig vervoert in de auto. Om de kinderveiligheid in de auto te vergroten is de i-Size norm ontwikkeld.

De naam voor deze norm is niet zomaar gekozen. De i- staat voor intelligent, praktisch en goed doordacht. En dat zijn nou net de kenmerken van i-Size. Het woord ‘Size’ is er aan toegevoegd omdat een autostoel wordt gekozen op basis van lengte. Volgens de R44-norm is de indeling op gewicht. Kinderen groeien verschillend, en het kan dus zijn dat je een lang kind hebt, die volgens de R44-norm qua gewicht nog prima in de stoel zou passen. Maar als het hoofd van je kind boven de autostoel uitkomt, bied de stoel nauwelijks bescherming tegen bijvoorbeeld nekletsel.
Met de komst van de i-Size norm wordt het dus overzichtelijker om de geschikte, en dus meest veilige stoel voor je kind te kiezen.
i-Size in de praktijk

Volkswagen was dit jaar de eerste die met de Passat een i-Size Reamaxi-cosi pebble 2wayFix passat i-size axissfix achterwaarts vervoerdy auto op de markt zette. Uiteraard volgen andere merken ook. Wat maakt een auto dan ‘i-Size Ready’? Samen met een verkoopadviseur van de Vallei Auto Groep zijn 2 i-Size autostoelen in de Passat geplaatst. De Maxi-Cosi Pebble Plus in combinatie met de 2wayFix en de Maxi-Cosi Axissfix. En dan merk je dat een i-Size Ready auto gewoon berekend is op i-Size autostoelen. Beide passen als een handschoen op de i-Size Ready zitplaatsen. Plaats je de stoelen achterwaarts, dan neemt dit natuurlijk veel meer ruimte in. Dit is geen probleem. De voorstoelen kunnen ver genoeg (en bij de Passat zelfs nog verder) naar achteren waardoor je beenruimte voor niet in het gedrang komt. Bovendien weet je zeker dat een i-Size autostoel áltijd op een i-Size Ready zitplaats past.volkswagen passat i-size ready 2wayFix pebble
Koop je een i-Size autostoel, en heb je geen i-Size Ready auto hoeft dit geen probleem te zijn. Maxi-Cosi heeft op internet een lijst staan waar je per merk en model kunt zien welke autostoel daar in past.

i-Size de standaardnorm: Wanneer?

Op dit moment is R44 de standaard veiligheidsnorm en gaat R129 ofwel i-Size een stap verder. Dit blijft zo tot 2018. Het is dus nog niet verplicht om je kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren, maar in de toekomst zal dit wel zo zijn.
Een autostoel met keurmerk R44 is zeker veilig te noemen, het is de vraag waar je voor kiest.

Advertenties

9 gedachtes over “i-Size: Wat Hoe Waarom en Wanneer

 1. Pingback: Suzuki Vitara: SUV zonder suf te zijn | vroemmmama

 2. Pingback: Ons bin zûnig: Suzuki Celerio | vroemmmama

 3. Pingback: Geslaagde date met Opel Karl | vroemmmama

 4. Pingback: Opel Cascada: betaalbare weldadige luxe | vroemmmama

 5. Pingback: Gezinsauto van Suzuki: SX4 S-Cross | vroemmmama

 6. Pingback: Land Rover Discovery Sport: Je wil er NIET in rijden! (echt niet) | vroemmmama

 7. Pingback: Ford Galaxy | vroemmmama

 8. Pingback: BMW i3: Elektrisch rijden is zo gek nog niet – vroemmmama

 9. Pingback: Verantwoord achterstevoren: zorgeloos onderweg met i-Size. – vroemmmama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s